english language

2012. január 20.: Strasbourg: Törvénytelen volt a Kossuth tér lezárása 2006-ban

 

2012. január 17-én a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága két nagyon fontos gyülekezési joggal kapcsolatos határozatot hozott Magyarország ellen. Az ügyek a 2006-os utcai zavargások és tüntetések okán kordonnal lezárt Kossuth térre meghirdetett tüntetések lehetetlenségével voltak kapcsolatosak. Mint ismeretes, a Kossuth teret "biztonsági zónává" nyilvánították, és kordonnal elkerítették, ami miatt a Kossuth téren semmilyen demonstráció nem volt tartható (az ügy ellen az akkori ellenzék az elhíresült "kordonbontó" akcióval tiltakozott).

A két ügy panaszosa demonstrálni kívánt a Kossuth téren, ami nem volt lehetséges. Fontos körülmény, hogy végül a hazai hatóságok is aránytalannak találták a Kossuth tér hosszú ideig tartó teljes lezárását.

A strasbourgi testület megállapította a gyülekezési jog sérelmét arra hivatkozva, hogy maguk a hazai hatóságok elismerték azt, hogy a Kossut tér lezárása aránytalan korlátozásnak minősült. Strasbourg ezért kimondta, hogy a gyülekezési jog korlátozása törvénytelen volt - mely rendkívül súlyos kritika.

Az ügyeknek aktualitást ad, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a Fővárosi Önkormányzat március 15-ére lefoglalta az összes olyan budapesti helyszínt, mely nagylétszámú megemlékezés vagy tüntetés megtartására alkalmas lenne, ellehetetlenítve ezzel az ellenzéki demonstrációkat. Budapest de facto lezárása a fenti ügyek fényében valószínűsíthetően nem állja ki a strasbourgi eljárás próbáját.

A döntések szövege angolul az alábbi linkeken érhető el.

Patyi (no.2) v. Hungary

Szerdahelyi v. Hungary

 

vissza