english language

Magánszemélyeknek

A 21. században általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a jogi problémák egyre komplexebbé, és megoldásuk ebből adódóan egyre bonyolultabbá válik. Ebben a helyzetben viszont felértékelődik az olyan - a nagyközönség által eddig kissé mostohán kezelt - jogterületek szerepe, mint amilyen az alkotmányjog és az emberi jogok. Ez a két jogág immáron nem csupán a "széplelkű jogvédők" belügye, hanem mindenkié - azon egyszerű oknál fogva, hogy ezen jogágakba tartozó jogszabályok és jogérvényesítési lehetőségek segítségével hatékonyan és gyorsan meg lehet oldani jogi problémákat.

Az alkotmányjog és emberi jogok eszközével megoldható problémák köre rendkívül széles, de álljon itt pár példa: tulajdonhoz való jog sérelme (az aktuális témák közül ide tartozik a végtörlesztéssel kapcsolatos panaszok, a magánnyugdíj-pénztárak államosításával kapcsolatos problémakör, a szolgálati nyugdíjak csökkentésének ügye stb.)
A büntetőeljárással kapcsolatos problémák közül: a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme, előzetes letartóztatás hossza, fogvatartás körülményei.
Végezetül természetesen a "klasszikus" alapjogi sérelmek sem maradhatnak ki a sorból, mint például a vallásszabadsághoz való jog vagy a szólás és gyülekezés szabadsága.

A sor még folytatható lenne - de ehelyett álljon itt inkább egy volt strasbourgi kollégám jótanácsa, arra nézve, hogy mikor érdemes a közjog fegyveréhez nyúlni: "Abban az esetben, ha az eljárás vagy esemény, melynek Ön részese volt, nem tekinthető tisztességesnek."

Amennyiben úgy érzi, hogy Önnel nem bántak fair módon, forduljon hozzám bizalommal, bármely, a honlapon található elérhetőségen. Minden jogilag lehetséges eszközt igénybe fogok venni annak érdekében, hogy az Önt ért hátrányt méltó módon orvosolni lehessen.